iProvo

25 mei 2015 - 31 augustus 2015

In mei 2015 is het 50 jaar geleden dat Provo werd opgericht. Met directe acties en happenings schudde Provo de maatschappij wakker. Ontdek deze zomer het ‘Magies Sentrum Amsterdam’. Bekijk de straattentoonstelling, maak een wandeling met de gratis app of spring op de fiets en doe een fietstour. Ga terug naar de jaren ’60 en ontdek de wereld van de Anti-Rookmagiër, de man die een gaatje in zijn hoofd boorde en het Provotariaat!

App-ening
De gratis app neemt je mee langs typische Provo-plekken in de stad, zoals Spui, Paradiso en Raadhuisstraat. Plaatsen waar provo’s de autoriteiten provoceerden en op speelse wijze duidelijk maakten dat het tijd werd voor verandering.

Met ludieke plannen probeerde Provo van de wereld een betere plek te maken. Bijvoorbeeld met het Witte Fietsenplan: witgeverfde fietsen voor algemeen gebruik als alternatief voor vervuilende auto’s. Het Witte Huizenplan moest de woningnood oplossen en het Witte Wijvenplan bepleitte seksuele voorlichting en het gebruik van voorbehoedsmiddelen. De Provo-plekken zijn gemarkeerd met een postertentoonstelling, ontworpen door Floor Wesseling.

Download de Izi travel app voor Iphone, Android of Windows Phone. Open vervolgens de app en zoek op iProvo.

De app is ontwikkeld in samenwerking met de masteropleiding Public History van de Universiteit van Amsterdam.

Fietsroute
Het Witte Fietsenplan is een van de bekendste plannen van Provo. De witgeschilderde fietsen zonder slot moesten een alternatief worden voor de vervuilende auto’s. MacBike deelt de Provodoelstelling om Amsterdam leefbaarder en groener maken. Daarom ontwikkelden wij naast de app samen met MacBike en het Stadsarchief een fietsroute langs rebelse plekken van de Provo-geschiedenis.

De Provo-route bestaat uit een handzame kaart met afbeeldingen en toelichting in het Nederlands en Engels. De route is voor €1,- verkrijgbaar in alle MacBike filialen en in de museumwinkel van het Amsterdam Museum.

iProvp

Kijk voor meer informatie en achtergrondverhalen ook op het Hart

Meld je aan voor de Nieuwsbrief