Kadir van Lohuizen

17 oktober 2014 - 8 maart 2015

Van 17 oktober 2014 tot en met 8 maart 2015 was de tentoonstelling ‘Ali & Laila, een Amsterdamse familiegeschiedenis’ te zien met nieuw werk van fotograaf Kadir van Lohuizen. De tentoonstelling portretteerde de Nederlands-Marokkaanse familie Rharib uit Amsterdam Oost. In 1993 trok Van Lohuizen een jaar lang op met vader Ali, moeder Laila en hun vijf kinderen. In 2013, twintig jaar later, bezocht Van Lohuizen de familie opnieuw en vroeg hij zich af wat er in de tussentijd veranderd was. Heeft de familie Rharib zijn plek gevonden in de Nederlandse samenleving, of geven ze hun identiteit op een andere manier vorm?

Het familieportret begint in 1993, toen Ali net was gepensioneerd nadat hij in de jaren zestig als gastarbeider bij Stork was begonnen. Moeder Laila werkte in het buurthuis. Van de vijf kinderen gingen er drie naar school in Amsterdam. De andere twee woonden in Marokko. Van Lohuizen volgde hun dagelijks leven in Amsterdam en ging met ze mee op familiebezoek in Marokko. Hij zag een doorsnee familie die probeerde deel uit te maken van de Nederlandse samenleving, maar onverminderd 'die Marokkanen’ bleven, en in Marokko juist ‘die rare mensen uit Nederland’ waren.

Twintig jaar later bezocht de fotograaf de familie Rharib opnieuw en vroeg hij zich af wat er in de tussentijd is veranderd. Hebben ze hun plek gevonden in de Nederlandse samenleving of geven ze hun identiteit op een andere manier vorm? Met deze vervolgtentoonstelling stelde Van Lohuizen essentiële vragen, die direct raken aan het Nederlandse integratiebeleid. Want wanneer ben je nu eigenlijk een Nederlander en word je als zodanig gezien?

Kadir van Lohuizen (1963) begon zijn werkzame leven als zeeman en als oprichter van een opvanghuis voor daklozen en drugsverslaafden. Vanaf 1988 is hij actief als freelance fotojournalist.

Kadir van Lohuizen won onder meer de Zilveren Camera, twee keer een World Press Photo Award, de Dick Scherpenzeelprijs, de Kees Schererprijs voor beste fotoboek, en voor zijn werk in Tsjaad ontving hij de PDN Annual Award en de Visa D’Or News. In 2011 reisde Van Lohuizen van Alaska naar Vuurland voor zijn project Via Panam. Van Lohuizen is aangesloten bij het fotoagentschap NOOR, dat hij mede oprichtte.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief