Mix Match Museum

18 april 2015 - 26 juli 2015

Wat hebben een borstprothese en een typemachine met elkaar te maken? Wat doen een outfit van Comme des Garçons en een gebloemd koffieservies samen in één ruimte? En wie zijn De rare, jonge tentoonstellers? Op deze vragen kreeg je antwoord in de Mix Match Museum tentoonstelling in het Amsterdam museum. Vier deelnemers aan het Mix Match Museum project zagen hun droom werkelijkheid worden: de tentoonstellingen die zij hadden bedacht werden daadwerkelijk uitgevoerd. Je kon je laten verrassen door hun vrolijke, mysterieuze, kleurrijke en tot-nadenken-stemmende exposities.

De vier geselecteerde inzendingen sprongen eruit door hun verrassende aanpak en onverwachte combinaties. Zo ontrafelde Judith Kuipéri in haar tentoonstelling het mysterie rond de vrouw uit de lagere klasse. Dit deed zij aan de hand van objecten als een borstprothese (Museum Boerhaave) en een typemachine (Twentse Welle). De tentoonstelling van Marga benadrukte het belang van kleur in het leven: zij combineerde in haar tentoonstelling onder meer een outfit van Comme des Garçons (Groninger Museum) met een gebloemd koffieservies uit de collectie van het Amsterdam Museum.

Tot de gelukkigen behoorden ook twee groepjes leerlingen van een Amsterdamse basisschool. Een groepje uit groep 7, dat zichzelf De rare, jonge tentoonstellers noemt, wilde graag mensen aan het lachen maken. Hun tentoonstelling bestond uit verschillende oude objecten, waarvan je op het eerste gezicht niet kon zien waar ze voor dienden. Bij de tentoonstelling van Nina en Josephine (uit groep 8) draaide het vooral om abstracte vormen en vrolijke kleuren. “Het paste bij elkaar omdat het hetzelfde is, en ook weer niet.” De inzenders spraken ook zelf een audiotour in.

De kern van Mix Match Museum was een online platform waar bezoekers tussen 10 oktober 2014 en 10 januari 2015 een eigen online expo konden samenstellen. Hiervoor konden bezoekers grasduinen in 300 objecten, afkomstig uit de collecties van het Amsterdam Museum, het Groninger Museum, het Kröller-Müller Museum, Museum Boerhaave in Leiden, Museum TwentseWelle in Enschede en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Er werden op een speciale website ruim 670 mooie, verrassende, gekke en ontroerende voorstellen voor tentoonstellingen ingediend. De zes musea kozen hieruit hun favorieten. Deze tentoonstellingen werden daadwerkelijk uitgevoerd en waren vanaf 18 april 2015 – de start van de Nationale Museumweek – te zien in de deelnemende musea. Nieuwsgierig naar meer achtergronden en 'The making of'? Kijk dan op het Hart!

Mix Match Museum wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Doen.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief