Transmission

17 oktober 2015 - 13 maart 2016

Transmission is de door Miep (1949) gekozen titel voor de fototentoonstelling waarvan zij het onderwerp was. De prachtige portretten van Miep, gemaakt door fotografen Koos Breukel en Milette Raats, vormden voor het Amsterdam Museum aanleiding om een podium te bieden aan meer verhalen van en over transgenders.

Voor Miep is 'Transmission' een aanduiding voor een ongedefinieerd schemergebied, van dat wat niet vast omlijnd is, een overgang. Een dergelijk schemergebied is herkenbaar voor veel mensen uit de transgender gemeenschap. In de tentoonstelling kwamen daarom naast Miep nog vele anderen aan het woord. Aan de hand van voorwerpen die zij zelf hebben ingebracht, zoals een bontjas, een pridevlag en een petticoat, vertellen zij hun persoonlijke verhalen over gender, erkenning, verlangen en trots.

Transmission beeld

Tijdens de tentoonstelling werden er op vrijdag Stadsgesprekken georganiseerd waar je jouw mening en verhaal kon delen. Bovendien vertoonden we op diverse data de documentaie Transanders in het auditorium. 

Transmission is de eerste in een reeks programma’s waarbij het Amsterdam Museum een platform biedt aan Amsterdammers die de stad maken tot wat zij is, maar die (nog) niet vaak in musea te zien en horen zijn. Het museum werkt voor deze programmalijn met de naam ´Ontmoet Amsterdam´ nauw samen met de Amsterdammers om wie het gaat: zij worden uitgenodigd om zelf hun verhaal te vertellen aan een groot publiek en mee te denken over de juiste vorm en toon.

Lees meer over de expositie Transmission en het project 'Ontmoet Amsterdam' op het Hart

Foto: Koos Breukel

Meld je aan voor de Nieuwsbrief