Jacob Cornelisz van Oostsanen was in de 16de eeuw een gevierd kunstenaar. Zijn atelier, dat zich in de toen al vooraanstaande Kalverstraat bevond, groeide uit tot een productieve werkplaats met opdrachtgevers van binnen én buiten Holland. Hij leverde zowel portretten als religieuze voorstellingen, of combinaties van beide, in prent of als schilderij. In 2014 was het tijd om Van Oostsanen weer de roem en reputatie toe te kennen die hij in zijn eigen tijd genoot.
Van Oostsanen geldt als een van de grote Noord-Nederlandse meesters, die de basis hebben gelegd voor de latere bloei van de Hollandse schilderkunst. Zijn werken tonen een duidelijke ontwikkeling van de late middeleeuwen naar de vroege renaissance. Jacobs liefde voor onverwachte details en de hoge kwaliteit van zijn meer dan 30 schilderijen en 200 houtsneden zorgen voor een aantrekkelijk schouwspel.
Het Amsterdam Museum plaatste met 'Het Amsterdam van Jacob' de kunstenaar in de context van zijn tijd: een kleine stad vol kloosters met een opkomende burgerij als nieuwe machtsfactor. De bezoeker waande zich in het Amsterdam van 500 jaar geleden en kwam in aanraking met Jacobs altaarstukken en zijn opdrachtgevers. Ook was er aandacht voor zijn directe nazaten Dirck Jacobsz en Cornelis Anthonisz, die zijn atelier hebben voortgezet tot ver in de 16de eeuw.
Wil je meer weten over 'Van Oostsanen - De eerste Hollandse meester', bekijk dan de speciale website.